ponedeljek, 26. februar 2018

Bo Pošta še zaračunavala provizijo za plačevanje položnic?

Ko želite zdaj na poštnih okencih plačati položnico, vam zaračunajo provizijo za dvig gotovine. Bodo to na državni Pošti Slovenije še počeli, je zanimalo bralko časnika Finance. Preverili so, kako bo na Pošti po tem, ko je začel veljati zakon o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih. Ta namreč v slovenski pravni red prenaša evropsko direktivo, ki je prepovedala zaračunavanje nadomestil pri plačilih z bančnimi karticami, kreditnimi ali debetnimi.
 
Pošta Slovenije zdaj dejansko ne ponuja storitve plačila blaga in storitev z bančnimi karticami, tega jim namreč POS-terminali ne omogočajo, je razložil Vinko Filipič, član poslovodstva. »Oprema, torej terminali, so v lasti NKBM in banka sama zaračunava storitev dviga gotovine. Kot če bi šli na bankomat,« pravi Filipič. »Pošta Slovenije je zgolj izvajalec storitve za NKBM, dvig gotovine pa je bančna storitev,« pravi. Dodaja še, da so z oktobrom 2016 prenehali zaračunavati »svojo« provizijo, evro na položnico.
 
Od septembra bo za odtenek bolj sodobno

Ne glede na novi zakon boste – če boste želeli položnice na Pošti plačati s kartico – še morali plačevati provizijo za dvig gotovine. Ker še vedno to ne bo plačilo s kartico. »Ali pa pridite z gotovino,« svetuje sogovornik. Provizija sicer ne doleti komitentov NKBM, saj jim je ta ne zaračunava.

Bo pa, pravi Filipič, od septembra letos 600 (od dva tisoč) poštnih poslovalnic, šlo bo za večje pošte, dobilo nove POS-terminale, ki bodo omogočali plačevanje s karticami. »Preostale bomo opremili do konca prvega četrtletja 2019,« dodaja.
 
 
 Kaj se lahko zaračunava in kaj ne?

Po spremembi zakona velja prepoved zaračunavanja nadomestil, ki jih za sprejem kartice kot plačilnega instrumenta zahtevajo trgovci, in sicer pri plačilih z vsemi plačilnimi karticami, ki jih porabnikom v Sloveniji izdajajo ponudniki plačilnih storitev. Prepoved velja tako za vse kartice, ki se izdajajo v Sloveniji, tudi za kartici American Expressa in Diners Clubu.

Prepoved zaračunavanja nadomestil pa denimo ne bo veljala pri plačilu prek PayPala, ki v Evropi posluje kot banka s sedežem v Luksemburgu.
 
VIR: https://www.finance.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar