sreda, 14. februar 2018

’Odklop’ je pravica. Odklopite se, preden pregorite.

Komunikacijska sredstva in družbena omrežja nam vsiljujejo stalno prisotnost. Niti zavedamo se ne, kako zelo smo »pripeti« na pametne telefone in prenosnike, mar ne? Peljite se z javnim prevoznim sredstvom in za hec ‘štopajte’, koliko sekund porabijo milenijci, da izvlečejo pametni telefon in se mu posvetijo ter sporočajo morda celo osebam na istem avtobusu…

Seveda je nezavedna obsedenost zelo priročna tudi za delodajalce, saj zaposleni lahko delajo tudi od doma, na daljavo in …. izven delovnega časa, če je to zares potrebno, ali pa tudi če pretežno ni.

Podjetniki velikokrat lovimo čas za rep in marsikaj opravimo preko vikenda, ko običajni Zemljani bolj počivajo. Ampak »nadlegovanje« uslužbencev z elektronsko pošto ali celo klici v večernih urah, med nedeljskim kosilom ali med dopustom postanejo sčasoma zelo moteči in stresni in lahko doprimorejo do razvoja bolezni klicane osebe; vse od depresivnosti, čira na želodcu, kardiovaskularnih bolezni, pa celo do raka. (Mimogrede: odgovorite si iskreno, kdaj ste bili zadnjič na obsežnem preventivnem pregledu?)

Francoska ministrica za delo, Myriam El Khomri, je l. 2015 naročila študijo, ki je opozorila na vpliv »info-obsednosti« na zdravje, saj številni Francozi ne morejo ubežati info pritiskom v prostem času. Rezultat ugotovitev je zakon, ki od 1. januarja 2017 podjetjem prepoveduje komunikacijo z zaposlenimi po šesti uri zvečer.

Da je večna prisotnost neprimerna, so ugotovila tudi nekatera globalna podjetja, zlasti proizvajalci avtomobilov, kot sta Daimler Benz in Volkswagen, ki sta prepovedala vsako nekrizno sporočanje uslužbencem izven delovnega časa.

Američani so uvedli 1. marec kot dan »izštekanja« vseh osebnih elektronskih komunikacijskih naprav, ki se spoštuje, ali pa tudi ne, tako kot dan zemlje, ali večer svetlobnega onesnaževanja.

Kaj pa za izštekanje naredimo sami?

Zakaj je tako težko opustiti stalno prisotnost na spletu in telefonu? Zagotovo se bojimo, da bomo kaj spregledali ali zamudili v milijonih informacij dnevno. Številni ljudje so pripeti na pametne telefone, ker se bojijo posledic neinformiranosti, tudi izgube delovnega mesta. Zato mnogi – v bojazni pred kritiko družine – skrivaj odpirajo elektronsko pošto in odgovarjajo na sporočila.

Opažate, da ste morda tudi vi ogroženi od vaše pretirane navezanosti na informacijska sredstva? Ta ugotovitev je dovolj resna, da se morda lotite nekaterih ukrepov, ki vam bodo naredili življenje manj stresno, bolj zdravo in družini prijazno. 

Kaj pa bi lahko storili?
  • postavite si uro, po kateri niste več ali še dostopni, na primer med 18.00 in 8.30.
  • da to uveljavite, tudi vi ne kontaktirajte drugih v tem času
  • uveljavite svojo nedostopnost tudi ali vsaj vsaj v času kosila in večerje, da se lahko posvetite družini in prijateljem
  • postavite pravila, kdaj vas in kdo vas sme kontaktirati med vikendom in upoštevajte tudi recipročnost
  • odjavite se od e-novic, ki jih praviloma niti ne odpirate, pa tudi od komercialnih sporočil »znancev in prijateljev«, ki izkoriščajo družbena omrežja (Facebook nudi možnost, da lahko osebi prenehate slediti, pa vendar ostanete prijatelji, brez, da bi oni o tem kaj vedeli.
  • ne odgovarjajte ali reagirajte na vse neumnosti, ki se vam ponujajo na Facebooku, saj je ta lahko velika potrata časa; omejite čas za družbena omrežja recimo na 2x pol ure dnevno (pomislite, kaj vse lepega lahko doživite v pol ure z vašim otrokom, hišnim ljubljencem ali starimi starši)
  • namesto FB-janja ali SMS-anja se s prijatelji raje družite v živo (če so seveda dovolj blizu)
  • včasih zavestno »pozabite« na telefon in ga izven delovnega časa »pozabite« doma (pojdite ven s prijatelji; dajte s tem dober zgled pri druženju; posvetite se športu brez motenj, itd.)
  • berite kako leposlovno (ali tudi strokovno) knjigo v tiskani obliki
  • Morda pojdite tako daleč in zamenjajte pametni telefon za primitivnega (kot jih uporabljajo starostniki) z osnovnimi funkcijami in ne boste verjeli, kako manj obremenjeni boste čez dan, pa še brnenje vključite namesto glasnih zvočnih opozoril, da bo manj stresno. Za ‘resno’ delo tako ali tako uporabljamo računalnike, kajne?
VIR: mladipodjetnik.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar