sreda, 28. februar 2018

Posojilna pogodba

Ekonomski pomen posojilne pogodbe je v pospeševanju kroženja denarja: posojilo omogoča posojilojemalcu, da zbere sredstva, ki jih potrebuje za poslovanje ali nove investicije, za posojilodajalca pa je posojilo oblika naložbe privarčevanih sredstev. Glede na to, da je posojilodajalec izpostavljen tveganju posojilojemalčeve neizpolnitve obveznosti, t.j. vračilu posojila, je pomembno, da se k sklenitvi posojilne pogodbe pristopi premišljeno.

Posojilna pogodba je dogovor, s katerim ena stranka (t.j. posojilodajalec) prepusti določen znesek denarja ali druge nadomestne stvari v last in posest drugi stranki (t.j. posojilojemalcu), ta pa mora čez čas, ki je lahko (ni pa to nujno) vnaprej določen, vrniti enak znesek denarja oziroma druge nadomestne stvari. V kolikor mora posojilojemalec poleg glavnice vrniti tudi obresti, gre za odplačno posojilno pogodbo, sicer pa je posojilo neodplačno. V gospodarskih pogodbah (to so pogodbe, ki jih med seboj sklepajo gospodarski subjekti) se obrestovanje glavnice domneva, razen če pogodbeni stranki z izrecnim dogovorom ne izključita obrestovanja iz posojilne pogodbe.
 
Oblika posojilne pogodbe

Obligacijski zakonik za sklenitev posojilne pogodbe ne zahteva, da bi morala biti posojilna pogodba sklenjena v pisni obliki, kar pomeni, da so veljavni tudi ustni dogovori. Prav tako se po slovenskem pravu šteje, da je posojilna pogodba sklenjena s soglasjem volj pogodbenih strank (gre za t.i. konsenzualno pogodbo) in ne šele z izročitvijo stvari oziroma izplačilom denarja. Vendar pa je kljub temu, da zakon ne predvideva posebne oblike posojilne pogodbe, zaradi lažjega dokazovanja obstoja posojila in drugih dogovorov v zvezi s posojilom (npr. ali so dogovorjene obresti in če so, v kakšni višini, rok vračila posojila, znesek posojila itd.) vsekakor priporočljivo skleniti posojilno pogodbo v pisni obliki.
 
Rok vrnitve posojila

Skladno z Obligacijskim zakonikom je glavna obveznost posojilojemalca (v določenem roku) vrniti enako količino stvari iste vrste in kakovosti (v kolikor so bile dogovorjene tudi obresti oziroma v kolikor gre za gospodarsko pogodbo, pa je posojilojemalec dolžan vrniti tudi te). Vendar pa za veljavnost posojilne pogodbe ni nujno, da se pogodbeni stranki dogovorita o roku vrnitve posojila. Za primere, ko posojilodajalec in posojilojemalec nista določila roka za vrnitev posojila in ga tudi ni mogoče določiti iz okoliščin, mora posojilojemalec vrniti posojilo po izteku primernega roka, ki ne more biti krajši od dveh mesecev, šteto od posojilodajalčeve zahteve, naj mu posojilo vrne (drugi odstavek 574. člena Obligacijskega zakonika).
 
Zastaranje terjatev iz naslova posojila

Glede na to, da zakon ne določa posebej roka za zastaranje obveznosti iz posojilne pogodbe, velja splošni petletni zastaralni rok (triletni pri gospodarskih pogodbah). Rok za zastaranje terjatve iz naslova posojila začne teči od dneva zapadlosti v plačilo (t.j. prvi dan po dnevu, ko je imel posojilodajalec pravico terjati izpolnitev obveznosti) in ne od dneva prejema posojenega zneska. Vendar pa se, v kolikor posojilodajalec in posojilojemalec nista določila roka za vračilo posojila (in ta ni določljiv), skladno z zgoraj navedeno določbo Obligacijskega zakonika in skladno s sodno prakso šteje, da prične zastaralni tok teči po izteku dvomesečnega roka po tem, ko je bila posojilna pogodba sklenjena oziroma, ko je bilo posojilo dano. Sodna praksa (Višje sodišče v Ljubljani opr. št. I Cpg 1288/2017 z dne 06. 08. 2017, Vrhovno sodišče opr. št. II Ips 404/2008 z dne 17. 06. 2010) je namreč že večkrat zavzela stališče, da se, v kolikor rok za vrnitev posojila ni določen ali določljiv, šteje, da bi posojilodajalec lahko zahteval izpolnitev obveznosti (torej vrnitev posojila) že naslednji dan od dneva, ko je bilo posojilo dano, terjatev pa bi ob upoštevanju roka, ki ga določa 574. člen Obligacijskega zakonika, zapadla v plačilo po preteku dveh mesecev od sklenitve posojilne pogodbe.
 
Glede na navedeno v izogib morebitnim nevšečnostim glede dokazovanja obstoja posojila in drugih sestavin posojilne pogodbe svetujemo, da se posojilna pogodba vedno sklene v pisni obliki, pri čemer se naj izrecno navedejo vse bistvene in pomembne sestavine posojilne pogodbe, kot npr. znesek posojila, datum vrnitve posojila, morebitne obresti ipd., takšno pogodbo pa naj podpišeta tako posojilodajalec kot tudi posojilojemalec.

VIR: bankazapodjetnike.si

14 komentarjev:

 1. DOBRODOŠLI v finančno skupino Sunshine, naši cilji so odlične strokovne storitve.

  Ali ste poslovnež ali ženska? Ste v finančnem neredu ali potrebujete sredstva za začetek svojega poslovanja? Ali potrebujete posojilo za začetek malega podjetja? Ali imate nizko bonitetno oceno in ali imate težko pridobiti lastniško posojilo od lokalnih bank in drugih finančnih inštitutov?

  smo zakonita in ugledna posojilna družba. Mi smo dinamično podjetje s finančno pomočjo. Naš glavni cilj je pomagati vam, da si zaslužite storitve. Naš program je najhitrejši način, da dobite tisto, kar potrebujete v trenutku. Zmanjšajte plačila, da olajšate pritisk na mesečne stroške. Get fleksibilnost, s katero lahko uporabite za kakršenkoli namen - na počitnicah, v izobraževanju, za ekskluzivne nakupe

  Ponujamo široko paleto finančnih storitev, ki vključujejo: osebna posojila, posojila za konsolidacijo dolgov, komercialna posojila, posojila za izobraževanje, zavarovana hipotekarna posojila, nezavarovana posojila, hipotekarna posojila, posojila za posojila, študentska posojila, razvoj, posojila za pridobitev, gradbena posojila nizka obrestna mera 3% letno za posameznike in pravne osebe. Naredite najboljše za svojo družino in imate dom last vaših sanj z našo splošno shemo posojil.

  NUDIMO VSE VRSTE POSOJIL - VELJAJO ZA RAZPOLOŽLJIVE KREDITE.

  Če ste zainteresirani za pridobitev posojila, nas prosimo, da nam pišete za več informacij prek e-poštnega sporočila spodaj.

  E-pošta: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)

  Veselimo se, da vas čim prej zaslišamo.

  S spoštovanjem
  Susan Benson

  OdgovoriIzbriši
 2. Pozdravljeni vsi, jaz sem Sarah Smith iz Kalifornije {ZDA} in hočem, da uporabim ta medij, da se zahvalim PNC FINANČNIM STORITEVam za izpolnjevanje obljube z odobritvijo posojila, zaskrbljen sem bil v finančnem položaju in potreboval za refinanciranje in plačevanje mojih računov kot tudi zagon poslovanja. Poskušal sem iskati posojila različnih kreditnih podjetij, tako zasebnih kot korporacijskih organizacij, vendar nikoli nisem uspel, večina bank pa je zavrnila kreditno zahtevo. Toda, kot bi ga imel Bog, sem ga predstavil prijatelj Samuel james v PNC FINANČNE STORITVE in opravil ustrezen postopek pridobitve posojila od podjetja, do mojega največjega presenečenja v 24 urah, tako kot moj prijatelj Samuel James, jaz in moji prijatelji prejeli posojilo v višini 10 milijonov dolarjev za poslovanje prejšnji teden, zato svetujem vsakomur, ki želi posojilo ", če se morate obrniti na katero koli podjetje v zvezi z zagotovitvijo posojila na spletu z nizko obrestno mero 2% in boljšimi načrti odplačevanja / se obrnite na PNC FINANČNE STORITVE. Poleg tega niso vedeli, da to počnem, toda zaradi radosti v meni, sem tako vesel in želim ljudem omogočiti, da vedo več o tem velikem podjetju, ki resnično daje posojila, je to moja molitev, da jih bo Bog več blagoslovil, ko se bodo nasmehnili na ljudi, se lahko obrnete na e-pošto na {pncbank800@gmail.com} {pncbank800@gmail.com}

  Lep pozdrav

  Gospa Sarah Smith.

  OdgovoriIzbriši
 3. Pozdravljeni vsi, jaz sem Sarah Smith iz Kalifornije {ZDA} in hočem, da uporabim ta medij, da se zahvalim PNC FINANČNIM STORITEVam za izpolnjevanje obljube z odobritvijo posojila, zaskrbljen sem bil v finančnem položaju in potreboval za refinanciranje in plačevanje mojih računov kot tudi zagon poslovanja. Poskušal sem iskati posojila različnih kreditnih podjetij, tako zasebnih kot korporacijskih organizacij, vendar nikoli nisem uspel, večina bank pa je zavrnila kreditno zahtevo. Toda, kot bi ga imel Bog, sem ga predstavil prijatelj Samuel james v PNC FINANČNE STORITVE in opravil ustrezen postopek pridobitve posojila od podjetja, do mojega največjega presenečenja v 24 urah, tako kot moj prijatelj Samuel James, jaz in moji prijatelji prejeli posojilo v višini 10 milijonov dolarjev za poslovanje prejšnji teden, zato svetujem vsakomur, ki želi posojilo ", če se morate obrniti na katero koli podjetje v zvezi z zagotovitvijo posojila na spletu z nizko obrestno mero 2% in boljšimi načrti odplačevanja / se obrnite na PNC FINANČNE STORITVE. Poleg tega niso vedeli, da to počnem, toda zaradi radosti v meni, sem tako vesel in želim ljudem omogočiti, da vedo več o tem velikem podjetju, ki resnično daje posojila, je to moja molitev, da jih bo Bog več blagoslovil, ko se bodo nasmehnili na ljudi, se lahko obrnete na e-pošto na {pncbank800@gmail.com} {pncbank800@gmail.com}

  Lep pozdrav

  Gospa Sarah Smith.

  OdgovoriIzbriši
 4. zdravo

  Ali potrebujete nujno posojilo, da izpolnite svoje finančne potrebe? Ponujamo posojila od 2000 do 50 000 000,00, zanesljivi, močni, hitri in dinamični, ne preverjamo kreditov in v tem obdobju nudimo 100% jamstvo za zunanja posojila.

  Celotno valuto smo položili tudi s 3% obrestno mero za vsa posojila .... Če ste zainteresirani, se nam vrnite s tem e-poštnim sporočilom.

  Če nas zanima, se nam vrnite z eaglehomemortgage001@gmail.com

  S spoštovanjem,

  Gospa Lola Daniel
  eaglehomemortgage001@gmail.com

  OdgovoriIzbriši
 5. Ponujamo posojila za vse namene.
  Prijavite se zdaj in prejmite finančno podporo v dveh delovnih dneh.
  - Najmanjši znesek posojila: 6.000,00 €
  - Najvišji znesek posojila: 70.000.000,00 €
  - Obrestna mera: 2% na leto
  mednarodno posojilo
  * Posojilo investitorja
  * Konsolidacija dolga
  * Drugo hipoteko
  * Poslovna posojila
  * Osebna posojila
  Za dodatne informacije nam pošljite elektronsko pošto:
  Ime podjetja: BETTER WAY COMPANY
  E-poštni naslov podjetja betterwaycompany234@gmail.com
  Podjetje NMLS ID: 3142798.

  Opomba: prosimo, pošljite vse odgovore na ta e-poštni naslov: betterwaycompany234@gmail.com
  S spoštovanjem,
  boljše podjetje

  OdgovoriIzbriši
 6. Pozdravljeni, Ali potrebujete hitro, dolgo ali kratkoročno posojilo s sorazmerno nizko obrestno mero, ki je nižja od 3%? Ali je težava gospodarstva, ki vpliva na vas letos? Jaz sem gospa Elizabeth, Am lastnik kreditne družbe in nudim varna in varna posojila.

  * Iščete sredstva za izplačilo posojil in dolgov?
  * Ali iščete finančna sredstva za ustanovitev lastnega podjetja?
  * Ali potrebujete zasebna ali poslovna posojila za različne namene?
  * Ali iščete posojila za izvedbo velikih projektov?

  Če je odgovor pritrdilen, vam lahko pomagam.

  * Lahko vam ponudim do 50.000.000 EUR.
  * Za odplačilo lahko izbirate med 1 in 30 leti.
  * Izberete lahko med mesečnim in letnim načrtom odplačil.
  * Prilagodljivi pogoji posojila.


  Prosimo, če ste zainteresirani, da se vrnete z mano preko tega e-poštnega naslova: (mrs.elizabethloanfirm@gmail.com)

  Imate 100% jamstvo, da boste prejeli posojilo na koncu te posojilne transakcije.

  S spoštovanjem
  Gospa Elizabeth

  OdgovoriIzbriši
 7. Ali se srečujete s finančnimi težavami ali pa ste finančno neupravičeni in potrebujete posojilo za poravnavo svojih finančnih težav ali za promocijo vašega podjetja ali projekta, da se končno izognete zastoju, ki povzroča banke, zavrne vašo aplikacijo za kreditno datoteko, ne skrbi več Lahko vam odobravam posojila za kakršenkoli znesek, ki ga želite, z zelo zanesljivo obrestno mero 3% obrestne mere. Za znesek, ki ga potrebujete. Torej, če vas zanima in resno prosim.

    se obrnite na nas po elektronski pošti:

    trustfirm2010@gmail.com

  OdgovoriIzbriši
 8. Dober dan

  Delujemo v skladu z jasnimi, fleksibilnimi, preglednimi in razumljivimi izrazi. Ponujamo zelo nizke obrestne mere glede na upočasnitev gospodarske aktivnosti v večini držav na svetu. Morda imate slab kredit,

  Naše podjetje zdaj ponuja ugodno obrestno posojilo, zato, kaj potrebujete za povečanje svojega podjetja? Ali potrebujete denar za nekatere osebne namene?

  Zakaj trenutno ne nameravate stopiti v stik z nami, da ponujamo posameznikom in zakonita posojila po obrestni meri 3% za največ 25 let.

  Zainteresirani vlagatelj nas lahko preko e-pošte kontaktira: macrofinanceltd002@gmail.com

  Ime podjetja: MACRO FINANCE
  E-poštni naslov: macrofinanceltd002@gmail.com  3% odstotna posojilna ponudba

  OdgovoriIzbriši
 9. Zdravo,

  Ste v kakšnih finančnih težavah? ali potrebujete posojilo po zelo nizki obrestni meri za izplačilo računov in začetek novega življenja, vaša pomoč je pri vašem vratnem koraku, da smo vam pomagali pri upravljanju EAGLE HOME MORTGAGE posojilodajalcev, na: (eaglehomemortgage001@gmail.com) za enostavno in zanesljivo posojilo, nudimo posojilo v višini 3% posameznikom podjetjem in podjetjem, ki so v finančnem razredu in potrebujejo pomoč. vaš položaj se lahko spremeni tudi vaša podpora je naša skrb.

  Najlepša hvala
  Gospa Lola Daniel

  EMAIL: eaglehomemortgage001@gmail.com

  OdgovoriIzbriši
 10. Vse zahvaljujoč makoko finance, to posojilo podjetja so tisti, ki odstrani mene in mojo družino iz revščine. Razlog, zakaj delam to je, da obljubim makoko finance Management, da če sem resnično dobil moje posojilo, bom oglaševati moj pregled posojila družbe. Prijavite se zdaj na za posojilo na 3% stopnje, največ 20 let (makokofinanceservi.wixsite.com/onlineloans) za posojilo, ki ste jih iskali. Prijavite se za posojilo zdaj preko makokofinanceservices@outlook.com, whatsApp + 447482854279 Makoko finance UK agent za posojilo povpraševanje,.

  OdgovoriIzbriši
 11. Pozdravljeni, moje ime je Mihaela živi v Ljubljani, prejšnji teden sem iskal nujno posojilo v višini 50.000 evrov za začetek poslovanja in plačilo mojih računov, ki sem jih prijavil v podjetju Rank Carlos Loan Company v Združenem kraljestvu. prejšnji teden sem še vedno iščejo posojilo, toda nekega dne sem videl objavo na internetu, ki jo je Anina objavila, kako ji je dala posojilo, zato sem sledil povezavi pod e-poštnim naslovom (mrslaurasmithloanfirm@gmail.com), zato se prijavim za posojilo 50.000,00 evro, vendar preden sem se prijavila, se me je zelo strah, da se ne bom spravil nazaj, zato sem vse zaupal Bogu in Lauri Smithu, tako da sem se takoj prijavil, da sem v roku enega uri dobil posojilo v mojem bančnem računu v Ljubljani, zato želim izkoristite to malo priložnosti, da vsakemu v Sloveniji prijavite, da ne zaprosijo za nobeno posojilo, ki ni zavarovano, in menim, da obstaja veliko posojilodajalcev, ki v resnici niso res, vendar v tem primeru gospe Laure Smith ji zaupam, res je in njeno posojilo je zato ji pošljite e-mail pod njenim kontaktnim naslovom (mrslaurasmithloanfirm@gmail.com) in jaz tudi Mihaela, da slišim vaše lastno pričevanje, tako kot jaz, ker ne morem ohraniti to veličastne zgodbe iz mojega srca sam, zato sem delil z vsakim dobre stvari, ki jih je gospa Laura Smith pomagala, in moja družina, zato bodite v stiku s sestro gospe Lauro Smith in gotovite na posojilo brez kakršnekoli ulice in razočaranje z veseljem, da boste slišali vaše veliko pričevanje in danes se je moje življenje spremenilo iz zgodbe v slavo in bog vi in ​​vaša družina, tako da sledite dobrem vdoru naše države Slovenija in Bog blagoslovi gospo Lauro Smith in njeno družino.

  Mihaela?

  OdgovoriIzbriši
 12. Bist du auf der schwarzen Liste? Kämpfen um einen persönlichen Kredit zu bekommen? Wurde Ihre Bewerbung wegen niedriger Kreditwürdigkeit abgelehnt? ÜBER VERPFLICHTET? Erschwinglichkeit? Aber Sie wissen, dass Sie diesen Kredit leisten können. Kredite in 12 Stunden genehmigt, können Sie uns eine E-Mail an collinsguzmanfundings@gmail.com

  OdgovoriIzbriši
 13. (purityloancompany@gmail.com)

  Pozdravljeni, gospa čistost darilo, posojilo posojilodajalca legitimno in zanesljivo posojilo za posojila
  pod pogoji, jasnimi in razumljivimi z 2% obrestno mero. od
  USD $ 12.000 do $ 8.000.000, evrov in kilogramov. Poslovna posojila,
  Osebna posojila, študentska posojila, avto posojila in posojila za plačilo računov. če ti
  potrebuješ loana2
     kar morate storiti je, da me neposredno kontaktirate
  V: (purityloancompany@gmail.com)
  Bog te blagoslovi.
  S spoštovanjem,
  Gospa: darilo čistosti
  E-pošta: (purityloancompany@gmail.com)

  Opomba: vse odgovore je treba poslati na naslov: (purityloancompany@gmail.com)

  OdgovoriIzbriši